Be Part Meeting 2

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και συμμετέχει ως ένας από τους τρεις Δήμους- πιλότους στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο BE PART ‘Breaking silos, promoting youth-led intercommunal dialogue against xenophobia at local level’, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014-2020» (REC PROGRAMME 2014 – 2020), μαζί με το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Λαρισαίων.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από την ΕΕΤΑΑ, την Action Aid Hellas και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (ΚΕΣΔ).

Στόχος του έργου είναι να ενισχυθούν τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων που υπάρχουν και να δημιουργηθούν νέα, αμφότερα λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της συμπερίληψης.

Στις δύο τελευταίες συναντήσεις, αφενός των Δήμων πιλότων κι αφετέρου των Δήμων του δικτύου Europe Goes Local, η ΚΕΔΗΘ εκπροσωπήθηκε από το Τμήμα Νεολαίας της και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης από τον Πρόεδρό του, Μάκη Μπαρμπούνη και τον Ταμία του, Αντώνη Παράσογλου, αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη πανελλαδικά, η οποία το 2018 με πρωτοβουλία και ενορχήστρωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης -ΚΕΔΗΘ κάλεσε τους νέους και τις νέες της πόλης και μοιράστηκε μαζί τους το όραμα της ίδρυσης Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, το οποίο λειτουργεί απρόσκοπτα έκτοτε.

Μέσω της ΚΕΔΗΘ, του φορέα ίδρυσης και υποστήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης (ΔΣΝΘ), της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού, Νεολαίας, Εθελοντισμού ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, δημιουργώντας υποομάδες έργου με μέλη του ΔΣΝΘ, ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, αλλά και αιρετών και στελεχών που εργάζονται σε σχετικό πεδίο.

Το έργο βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής του, το ερευνητικό, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιου 2023 με την πιλοτική εφαρμογή των συμπερασμάτων στους τρεις συμμετέχοντες Δήμους-πιλότους.