Ανταλλαγές
Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Η ΚΕΔΗΘ συμμετέχει και συνδιοργανώνει, μαζί με τους εταίρους της, προγράμματα ανταλλαγής νέων δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ομάδες νέων από διάφορες χώρες να έρθουν σε επαφή, να γνωριστούν και να συζητήσουν πάνω σε θεματικές κοινού ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής, οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν και υλοποιούν από κοινού ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από τους ίδιους. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εργαστήρια, συζητήσεις, εργασίες σε μικτές ομάδες, παιχνίδια ρόλων, προσομοιώσεις, υπαίθριες δραστηριότητες, κλπ. Οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής βασίζονται στις αρχές της μη-τυπικής μάθησης. Οι ανταλλαγές νέων έχουν σαφή ευρωπαϊκή διάσταση και βασίζονται στην διακρατική συνεργασία οργανώσεων μεταξύ των χωρών του προγράμματος όπως επίσης και των χωρών εταίρων.

PHOTO GALLERY

Θυμηθείτε το Ολοκαύτωμα – Χτίζοντας γέφυρες για ένα κοινό μέλλον

Το εγκεκριμένο έργο «Θυμηθείτε το Ολοκαύτωμα – Χτίζοντας γέφυρες για ένα κοινό μέλλον» ,  στο οποίο η ΚΕΔΗΘ συμμετέχει ως εταίρος, στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης του παρελθόντος, ενισχύοντας παράλληλα το διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των δραστηριοτήτων του και  με αφετηρία το Ολοκαύτωμα, το έργο επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη μνήμη, να αναδείξει τις αξίες της Ένωσης για αλληλεγγύη, ανοχή και ειρήνη, να προωθήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διαπολιτισμική εμπλοκή τους, καθώς και να ενισχύσει την ανοχή τους έναντι της διαφορετικότητας.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί κυρίως στη Θεσσαλονίκη, με  επιθυμητό αντίκτυπο να προκαλέσει τους νέους να αναλογιστούν και να τοποθετηθούν σε θέματα ένταξης, ανοχής και εξάλειψης των διακρίσεων.

http://rememberholocaust.eu/

Αστική Γεωργία για Ανθεκτικές Πόλεις

To έργο RU:RΒAΝ, στο οποίο η ΚΕΔΗΘ συμμετέχει σε ένα εταιρικό σχήμα ευρωπαϊκών πόλεων ως εταίρος, υπάγεται σε ένα από τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα Διεδαφικής Συνεργασίας, το URBACT, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα σε πόλεις να συνεργαστούν για να αναπτύξουν λύσεις σε μεγάλες αστικές προκλήσεις, επιβεβαιώνοντας το βασικό ρόλο που διαδραματίζουν στην αντιμετώπιση ολοένα και πιο περίπλοκων κοινωνικών αλλαγών. Η ΚΕΔΗΘ συμμετέχοντας στο RU:RBAN (απόδοση στα ελληνικά: Αστική Γεωργία για Ανθεκτικές Πόλεις) μοιράζεται την τεχνογνωσία της πόλης της Ρώμης, επικεφαλής εταίρου, στο θέμα της αστικής καλλιέργειας, καταγράφει τις καλές πρακτικές που αφορούν στην ανάπτυξη ικανοτήτων για την οργάνωση αστικών κήπων και στην εκπαίδευση ατόμων για τη διαχείρισή τους, και τις εφαρμόζει στον αστικό λαχανόκηπο με τίτλο ΚΗΠΟΣ 3, ο οποίος της έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες του προγράμματος.

Τελικός σκοπός του έργου είναι η πλήρης ενσωμάτωση των καλών πρακτικών σε ένα τελικό εγχειρίδιο/Κανονισμό Αστικής Καλλιέργειας με πρότυπο τη Θεσσαλονίκη και πεδίο εφαρμογής το σύνολο του ελληνικού αστικού τοπίου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Be Active- Shape Europe 

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο επικεφαλής εταίρος στο έργο Be Active- Shape Europe και ηγείται ενός εταιρικού σχήματος που συναπαρτίζεται από έξι ευρωπαϊκούς δήμους. Τόσο η ΚΕΔΗΘ όσο και οι εταίροι αναγνωρίζουν τη σημασία του συλλογικού χειρισμού του ζητήματος της ενασχόλησης των νέων με τα κοινά και της ενεργού συμμετοχής όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να δουλέψουν μαζί δήμοι της Ευρώπης και να δομήσουν ένα χώρο ανταλλαγής και αμοιβαίας μάθησης στο ζήτημα της συμβουλευτικής νέων. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η επίγνωση των νέων ανθρώπων, το ενδιαφέρον τους στην πολιτική και αστική ζωή με αποτέλεσμα την υψηλότερη συμμετοχή τους σε πολιτικές διαδικασίες όπως, ενδεικτικά, ήταν οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Το Be Active- Shape Europe αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2020, με μια καταληκτική τελετή λήξης, ανοικτή για το κοινό, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Url προγράμματος http://beactive-shapeeurope.eu/

Inspiring Quality Youth Work”

Η ΚΕΔΗΘ συμμετέχει σε εγκεκριμένα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα  (Erasmus plus, Europe for Citizens, Urbact). Το διάστημα 2016-2018 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus plus του δικτύου Intercity Youth με τίτλο “Inspiring Quality Youth Work” κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργήθηκε το εγχειρίδιο «Ενθαρρύνοντας την Ποιότητα στις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους – Η χρήση δεικτών για τη βελτίωση της ποιότητας των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους». 

Κατεβάστε το εγχειρίδιο στα αγγλικά ΕΔΩ και στα ελληνικά ΕΔΩ.

Η ΚΕΔΗΘ στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στις παρακάτω ανταλλαγές νέων και ευρωπαϊκά προγράμματα:

 • 5-11/8/2018 Στοκχόλμη, Σουηδία, Ανταλλαγή νέων με θέμα τη διαφορετικότητα και την ισότητα των φύλων
 • 26/3/2018 Συνάντηση με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης και Φιλιππούπολης, Συζήτηση για μελλοντική συνεργασία σε θέματα νεολαίας
 • 14-19/11/2017 Βερολίνο, Γερμανία, Ελληνογερμανική ανταλλαγή με θέμα την ενδυνάμωση των σχέσεων των νέων των 2 χωρών
 • 20-22/10/2017 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Συμμετοχή στην πανελλήνια συνάντηση του σωματείου Ελλήνων Youth workers
 • 7-12/8/2017 Κλουζ-Ναπόκα Ρουμανία, Com on Europe project, participatory budgeting, Συμμετοχικός προϋπολογισμός για τη νεολαία, Erasmus plus
 • 26/3-2/4/2017 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα Training for developing youth policy capacities, σεμινάριο εκπαίδευσης δημοτικών υπαλλήλων στις πολιτικές νεολαίας
 • 14-19/11/2016 Βάρνα, Βουλγαρία, Erasmus + Together on the Innowave, μέρος 2ο
 • 19-27/7/2016 Λα Πομερέ, Γαλλία, “Exploring my Future” (Ανταλλαγή με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, μέρος 2ο)
 • 20-25/2/2016 Βάρνα, Βουλγαρία, Erasmus + Together on the Innowave
 • 20-27/8/2015 Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, “Exploring my Future” (Ανταλλαγή με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, μέρος 1ο)
 • 23-29/3/2015 Μπράγκα Πορτογαλία, “Europe Entrepreneur” (Νεανική επιχειρηματικότητα)