Πολυπολιτισμικότητα
Κοινωνική Ένταξη

Εκδήλωση για την γνωριμία και την αλληλεπίδραση του πληθυσμού της πόλης με την ζωή και την κουλτούρα των Ρομά της Θεσσαλονίκης.
Ξενάγηση στην ιστορία των Ρομά της Θεσσαλονίκης μέσα από την μουσική. Η μουσική είναι αυτή που χαρακτηρίζει τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο μεγαλύτερος οικισμός Ρομα της Θεσσαλονίκης ο Δενδροπόταμος βρίσκεται στο σημείο του ρέματος του Δενδροποτάμου που καταλήγει στον Θερμαϊκό. Οι τσιγγάνοι με το πέρασμα του χρόνου οργανώθηκαν και εξαπλώθηκαν σε γειτονιές όπως ο Εύοσμος, Αμπελόκηποι, Ξηροκρήνη, Νεάπολη, Ευαγγελίστρια, 40 εκκλησιές, Τούμπα. Παρότι ζουν χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη μας είναι στην πραγματικότητα άγνωστοι.
Το μόνο σημείο επαφής μας είναι η μουσική. Με αφετηρία λοιπόν την τέχνη του λόγου και της μουσικής στόχος είναι να γίνει μια πρώτη προσέγγιση και γνωριμία των νέων με την κουλτούρα των Ρομά. Με αφετηρία το λιμάνι που ενώνει τον Δενδροπόταμο με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια γνωστά σημεία προσέλκυσης νέων (Λευκός Πύργος και Μέγαρο μουσικής) θα δοθούν 3 συναυλίες από την μπάντα του Φάρου του κόσμου και το θεατρικό τμήμα και θα παρουσιαστούν τραγούδια στην Ρομανές γλώσσα, άλλα γνωστότερα όπως το Εντερλέζι και άλλα λιγότερα γνωστά.
Παράλληλα μέσο πρόζας από τα παιδιά του θεατρικού τμήματος θα παρουσιαστεί η ιστορία των Ρομά της Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστούν τα έθιμα που διατηρούνται στους οικισμούς, θα γίνει μια ιστορική αναδρομή και μια προσπάθεια αναλυθούν και να αποδομηθούν οι μύθοι και οι προκαταλήψεις . Η εκδήλωση θα είναι ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία από το παρελθόν μέχρι το παρόν και το μέλλον έτσι ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα και οι νέοι Ρομά να έρθουν κοντά στους νέους όλης της Θεσσαλονίκης. Με γενικό σύνθημα « Η γνώση σπάει τα γκέτο» και με όχημα την τέχνη φέρνουμε τους νέους πιο κοντά και τους παρουσιάζουμε μια διαφορετική οπτική της πραγματικότητας.

Ο Όμιλος για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον επικεφαλής της εθελοντικής πρωτοβουλίας “Το ταξίδι της Χαλίμα”, Νίκο Καλαϊτζίδη, σχεδίασαν μια σειρά δράσεων με σκοπό την προαγωγή της ένταξης νέων, εφήβων και παιδιών προσφύγων στα σχολεία της περιοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις βασίζονται στην έκδοση και χρήση του βιβλίου ως εργαλείο μη-τυπικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης δράσης θα εκδοθεί το σχετικό τρίγλωσσο και εικονογραφημένο βιβλίο (2000 αντίτυπα, 104 σελίδες) και θα διοργανωθούν 2 ημερίδες όπου θα συμμετάσχουν μαθητές (πρόσφυγες και μη) καθώς και νέοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε οργανώσεις που παρέχουν μη-τυπική εκπαίδευση σε πρόσφυγες. Στις ημερίδες θα παρουσιαστεί η έκδοση. Για τους εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια με σκοπό την εξοικείωση τους με τη χρήση του βιβλίου κατά την εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Για τους μαθητές θα πραγματοποιηθούν ψυχαγωγικές δράσεις που θα κορυφωθούν με την θεατρική παράσταση του βιβλίου. Ο σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι:
1) η χρήση του βιβλίου ως μέσον για την ένταξη των παιδιών και εφήβων προσφύγων στα σχολεία της περιοχής και για την γνωριμία και εξοικείωση των παιδιών και εφήβων που ήδη φοιτούν στα σχολεία με την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα της Μέσης Ανατολής, και
2) η χρήση του βιβλίου ως εργαλείο που συνιστά καλή πρακτική για την υποστήριξη νέων εκπαιδευτικών και youth workers που ασχολούνται με τη μη-τυπική εκπαίδευση. Για την επιμέλεια του βιβλίου εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν αραβικά παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια. Έχει αποφευχθεί κάθε αναφορά σε βία και επιθετικότητα και δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, βασιλιάδες ή θρησκευτικές αναφορές. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη δημιουργία ενός βιβλίου που είναι σύγχρονοη, πολυπολιτισμικό και διαπολιτισμικό, υπό την καθοδήγηση ακαδημαϊκών της Εταιρείας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης “Πολύδρομο” του ΑΠΘ και της Στοκχόλμης. Το βιβλίο είναι τρίγλωσσο (Αραβικά-Φαρσί-Ελληνικά), με δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών γλωσσών στις οποίες έχει μεταφραστεί. Θα διανεμηθεί δωρεάν σε παιδιά και εφήβους (πρόσφυγες και μη) και σε νέους εκπαιδευτικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ ήδη είναι διαθέσιμο δωρεάν ηλεκτρονικά.

Αφηγήσεις ιστοριών, παραμυθιών, θρύλων, από διαφορετικές χώρες και ηπείρους, από αφηγητές και από φυσικούς αφηγητές. Οι φυσικοί αφηγητές, άνθρωποι από άλλες χώρες- περαστικοί ή μόνιμοι κάτοικοι, μετανάστες, πρόσφυγες, φοιτητές- θα αποτελέσουν την πολυγλωσσική ομάδα .Μετά από εκπαίδευση θα αφηγηθούν στη μητρική τους γλώσσα , ιστορίες που άκουγαν όταν ήταν παιδιά στη χώρα τους, παραμύθια που διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα από το προφορικό λόγο μεταφέροντας τον πλούτο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Η αφήγηση θα υποστηρίζεται από μεταφραστή-αφηγητή. Προτείνουμε συνάντηση πολιτισμών μέσα από την Άυλη Παγκόσμια Κληρονομιά , για να προωθήσουμε μια ουσιαστική επικοινωνία, συμβάλλοντας στην οικειότητα, στη δημιουργική συνύπαρξη σε μια πόλη πολυπολιτισμική όπως είναι η πόλη μας.
Στόχοι της δράσης είναι
• η ανάδειξη κοινών πολιτισμικών στοιχείων των λαών, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων τους μέσα από την Προφορική Αφήγηση, καθώς οι ιστορίες, οι μύθοι, τα παραμύθια, οι θρύλοι είναι ορισμένοι από τους βασικούς φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς,
• η γνωριμία και αλληλεπίδραση των ομάδων στις οποίες πρόκειται να απευθυνθούμε (συλλόγους, φορείς, ομάδες, κοινότητες) κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των παραστάσεων αλλά και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ομάδων αφήγησης και του κοινού.
• η ψυχαγωγία και η ανάπτυξη της οικειότητας, της πληροφόρησης μεταξύ των ανθρώπων για τα προβλήματα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το άνοιγμα των οριζόντων σκέψης,
• Η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, η προώθηση της εξάλειψης των ανισοτήτων μέσα από το μοίρασμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς τους και τη διαφύλαξή της. Είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα που στηρίζεται στη συλλογικότητα, όπου η προφορική παράδοση, αναδεικνύει την κοινωνική της λειτουργία. Η πολυπολιτισμική και πολυγλωσσική διάσταση της δράσης την καθιστά μια συναρπαστική πολιτιστική εμπειρία.
Ομάδα φυσικών αφηγητών και εκπαίδευση
Πρόκειται να δημιουργηθεί ομάδα φυσικών αφηγητών, η οποία θα προκύψει από τη συνεργασία της Αction Art, με φορείς, συλλόγους, κοινότητες, κλπ Την εκπαίδευσή τους, ατομικά και ομαδικά θα αναλάβουν αφηγητές. Οι αφηγήσεις-παραστάσεις Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν από:
-Αφηγητές με ιστορίες, θρύλους, παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο.
-Αφηγητές και φυσικούς αφηγητές.
-Αφηγητές , μουσικούς με μουσική και τραγούδια από τις χώρες που προέρχονται τα παραμύθια.
Οι φυσικοί αφηγητές θα αφηγηθούν στη μητρική τους γλώσσα. Η αφήγησή θα υποστηρίζεται από μεταφραστή-αφηγητή. Η αφήγηση που αφορά παραμύθια στην αραβική θα υποστηριχθεί από διερμηνέα. Οι αφηγήσεις θα απευθύνονται σε Κοινό εφήβων, νέων, ενηλίκων. Ο αριθμός των συμμετεχόντων εξαρτάται από την χωρητικότητα της αίθουσας. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να βιώσουν και να χαρούν αυτήν την πολιτιστική εμπειρία.

Ο κάθε ψηφοφόρος έχει δικαίωμα ψήφου μόνο μία (1) φορά ανά κατηγορία.