Εθελοντισμός & Κοινωνία των Πολιτών

Η πρόταση μας να δημιουργήσουμε τα χαλάκια εισόδου για κατοικίες ώστε να φρενάρουμε τις λάσπες πριν ακόμη εισέλθουν στις σκηνές πρόσφυγες και μετανάστες, ή να τα χρησιμοποιούν σαν υπόστρωμα ώστε να μη περνάει το κρύο όταν χρειαστεί να κοιμηθούν στο έδαφος ή σε κάποιο παγκάκι οι άστεγοι, χαλάκια για να μπορούν να κοιμηθούν τα αδέσποτα ώστε να μη κρυώνουν, τα σκουπίζουν τα παιδιά τα πόδια τους πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες που ο περιβάλλον χώρος αρκετές φορές είναι γεμάτος λάσπες αλλά και η εκπαίδευση στην τέχνη του πλεξίματος σε άτομα με πρόβλημα Αλτσχάιμερ και άτομα τρίτης ηλικίας Ευαισθητοποιούμε, ενημερώνουμε, βοηθούμε, προστατεύουμε με τον πλέον ανέξοδο τρόπο και δίνουμε όραμα και δυνατότητες να προσφέρουμε όλοι.

Τα χαλάκια αυτά είναι ΜΑΓΙΚΑ γιατί βοήθησαν και βοηθούν πολλά παιδιά να ξεπεράσουν φοβίες και να γίνουν παρέα. Αποτελούν κινητήρια δύναμη τόσο για εμάς που εμπλεκόμαστε στο πλέξιμο όσο και στα άτομα που τα απολαμβάνουν ενώ αποτελούν τον καταλύτη επικοινωνίας αρκετές φορές.

Η προσπάθεια μας είναι να μάθουμε όλοι να εκτιμούμε, να δημιουργούμε και να προσφέρουμε με μικρές και μεγάλες πράξεις υποδομές για ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ προς το ΜΕΛΛΟΝ.

Είμαστε στη διάθεση σας να μάθουμε να πλέκετε και να γίνετε μαζί μας καλλιτέχνες, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να απολαύσουμε τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς.

Η βοήθειά σας θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για εμάς.

Το BEST Thessaloniki υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει για 10η χρονιά τον τοπικό γύρο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Μηχανικών EBEC (European BEST Engineering Competition). Το EBEC είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μηχανικών στην Ευρώπη και διοργανώνεται σε 32 χώρες, 85 εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεντρώνει πάνω από 6500 συμμετέχοντες.
O διαγωνισμός διεξάγεται σε τρία επίπεδα (τοπικό, εθνικό/ περιφερειακό, πανευρωπαϊκό) με ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Στον τοπικό γύρο θα συμμετέχουν τουλάχιστον 20 ομάδες. Οι νικήτριες ομάδες των τοπικών επιπέδων προκρίνονται στον εθνικό και στον πανευρωπαϊκό γύρο αντίστοιχα.
Το EBEC δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές τεχνολογίας να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους προκειμένου να λύσουν μια δοκιμασία στην κατηγορία του Team Design ή του Case Study. Team Design Οι διαγωνιζόμενοι αυτής της κατηγορίας καλούνται να επιλύσουν ένα σύγχρονο τεχνικό πρόβλημα με τη δημιουργία μιας κατασκευής από ποικίλα υλικά μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 6 ωρών).
Η κατασκευή αυτή πρέπει να εκτελεί απαραίτητες ενέργειες ή/και να έχει συγκεκριμένες ιδιότητες και προδιαγραφές. Κάθε ομάδα παρουσιάζει την υλοποίηση του έργου της στην επιτροπή αξιολόγησης, που αποτελείται από τους αρμόδιους και σχετικούς με το θέμα καθηγητές και την ομάδα διαμόρφωσης των θεμάτων, οι οποίοι αναδεικνύουν τον νικητή. Case Study Οι διαγωνιζόμενοι αυτής της κατηγορίας καλούνται να επιλύσουν ένα θεωρητικό επιχειρησιακό πρόβλημα μηχανικής, μέσω της ανάπτυξης υποθετικών λύσεων, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που παρέχονται στους συμμετέχοντες κατά την έναρξη του διαγωνισμού. Η ανάδειξη των νικητών γίνεται μέσω της παρουσίασης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σε επιτροπή, που αποτελείται από τους αρμόδιους και σχετικούς με το θέμα καθηγητές και την ομάδα διαμόρφωσης των θεμάτων. Η δράση θα φιλοξενηθεί σε χώρους του πανεπιστημίου ή στο Δημαρχιακό Μέγαρο ή στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, τέλη Νοεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει 4 ημέρες.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, ο οργανισμός νεολαίας “InfinityGreece” προτείνει τη διοργάνωση του “Τσίμπα ένα Χαμόγελο – Φεστιβάλ Ευτυχίας!” στον πολυχώρο WE. Πρόκειται για συνέχεια της περσινής δράσης “Τσίμπα ένα Χαμόγελο” που πραγματοποιήθηκε από τους εθελοντές του InfinityGreece τον Μάρτιο του 2018 οι οποίοι μοίρασαν χαμόγελα στην πόλη (περισσότερα: http://infinitygreece.com/hamogelo/). Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι σε πρώτο επίπεδο να γνωστοποιήσει στους νέους την ύπαρξη της παγκόσμιας ημέρας ευτυχίας αναδεικνύοντας έτσι τη σημαντικότητα της ψυχικής υγείας και του αντίκτυπου αυτής στην αστική καθημερινότητα και μακροπρόθεσμα να τους εμπνεύσει δημιουργικά για μία πιο χαρούμενη ζωή. Φέτος σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε το “Τσίμπα ένα Χαμόγελο” ως το πρώτο φεστιβάλ ευτυχίας της Θεσσαλονίκης!
Κατά τη διάρκειά του, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο όπως:
1. Μαζικά Bonding Games
2. Info Points για τον εθελοντισμό και τους φορείς της πόλης
3. Live Acts από Συγκροτήματα, DJs και καλλιτέχνες της πόλης
4. Βραδιά Stand Up Comedy
5. Χορευτικά δρώμενα Η δράση θα ξεκινήσει με διανομή χαμογελαστών poster σε επιχειρήσεις και φορείς της πόλης από τις προηγούμενες μέρες και θα κορυφωθεί Τετάρτη 20 Μαρτίου από τις 19:00 ως τις 23:30 στη σκηνή του πολυχώρου WE με live acts, μουσική, παιχνίδι και stand up comedy.
Τα εκτιμώμενα παραδοτέα της εκδήλωσης είναι τα εξής: 1000+ παρευρισκόμενους 500+ επιχειρήσεις και καταστήματα θα αγκαλιάσουν τα εκατοντάδες posters με τα χαμόγελα 40+ εθελοντές στη διοργάνωση του project 40+ καλλιτέχνες/performers ενωμένοι στην ίδια σκηνή Ο πολυχώρος WE έχει την τεχνογνωσία και τις υποδομές να καλύψει άριστα το “Τσίμπα ένα Χαμόγελο – Φεστιβάλ Ευτυχίας!” και η πρόσβαση σε αυτόν είναι προσιτή για ΑμεΑ. Επιπλέον, βρίσκεται στη καρδιά των πανεπιστημίων ( https://www.weskg.gr/getting-there/ ).

Το θέμα της δράσης θα είναι η δωρεά του μυελού των οστών, όπως αναφέρεται και στον τίτλο και θα αποτελείται από 2 μέρη: Το “θεωρητικό” και το “πρακτικό”. Το θεωρητικό θα είναι η ενημερωτική ομιλία και το πρακτικό ένα παιχνίδι πόλης για τους νέους, με σκοπό την πιο διαδραστική ανακάλυψη της σημασίας και αξίας της δωρεάς του μυελού των οστών. Αρχικά η δράση θα ξεκινήσει σε μια αίθουσα προβολών με την ενημέρωση του κόσμου για την δειγματοληψία και όλη τη διαδικασία που πρέπει να περάσει ένας εθελοντής που θέλει να γίνει δότης μυελού των οστών, από τον ειδικό αιματολόγο που συνεργάζεται με τον σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», ο οποίος είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η ομιλία θα διαρκέσει 30 λεπτά + 15 λεπτά για τις ερωτήσεις από το κοινό, καθώς και στην αρχή χρόνος 15′ για τους χαιρετισμούς και το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων, οι οποίοι θα παραβρεθούν μετά την προεγγραφή τους σε μια φόρμα στην σελίδα της ομάδας μας για να ελέγξουμε τον αριθμό των παρευρισκόμενων. Εγγραφές θα γίνονται και κατά τη διάρκεια της δράσης.
Σύνολο για το πρώτο μέρος: 1 ώρα, έτσι ώστε να μην κουράσει τον κόσμο, γιατί και η δράση δεν αποσκοπεί απλά στο επιστημονικό κομμάτι, αλλά κυρίως στο εθελοντικό. Μετά θα συνεχίσουμε στο προαύλιο της αίθουσας όπου και θα οργανωθούμε για το παιχνίδι, για το οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τα πρώτα 100 άτομα που θα δηλώσουν και στην φόρμα προεγγραφής την επιθυμία τους για συμμετοχή στο παιχνίδι. Θα χωρίσουμε αυτά τα 100 άτομα σε ομάδες και θα γίνει ένα παιχνίδι μέσα στην πόλη, όπου το κάθε άτομο θα έχει ένα μοναδικό κομμάτι παζλ το οποίο θα συνδέεται με ένα άλλο. Θα υπάρχουν κάποιοι σταθμοί πχ. Λευκός πύργος, Άγαλμα Μ. Αλέξανδρου, Ομπρελίτσες, όπου κάθε φορά μια ομάδα θα συναντά μια άλλη στην οποία θα υπάρχει πιθανώς το άλλο τους μισό κομμάτι παζλ. Γι’ αυτό και η δράση θα λέγεται “Βρες το άλλο σου μισό”. Στην ουσία με αυτό το παιχνίδι θα δείξουμε την αναλογία που υπάρχει ανάμεσα στον δότη και τον δέκτη μυελού των οστών, όπου είναι πολύ μοναδικός ο συνδυασμός τους και πρακτικά με τον δείκτη ιστοσυμβατότητας. Ο χρόνος του παιχνιδιού θα είναι 1,5-2 ώρες.
Στο τέλος, θα γίνει και η δειγματοληψία για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές και όλα αυτά τα κομμάτια παζλ θα κολληθούν στον τεράστιο πίνακα που θα φτιάξουμε στο τέλος με τις ολοκληρωμένες φωτογραφίες από τα παζλ, τις ευχές και τις πληροφορίες για το πώς μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα παραμείνει σε δημόσιο χώρο για να εκθέτουμε συνεχώς αυτή τη δράση και να ευαισθητοποιήσουμε και άλλο κόσμο. Καθώς και τα άτομα που δεν θα καταφέρουν να βρουν το άλλο τους μισό, θα ανεβάσουν αυτά τα χάρτινα φαναράκια στον ουρανό με ευχές για όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από λευχαιμίες με ελπίδα για την θεραπεία τους βρίσκοντας τον κατάλληλο δότη τους. Θα ήθελα πολύ να σας παραθέσω όλες τις κινήσεις μας ακόμα πιο λεπτομερώς αλλά δεν μου επιτρέπει το όριο λέξεων. Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση είμαι στη διάθεσή σας να σας εξηγήσω καλύτερα την κάθε κίνηση στη δράση μας.

Η δράση #UREuroPride αποτελεί μια σειρά 6 παρουσιάσεων του Thessaloniki EuroPride 2020 στο νεανικό κοινό της πόλης, μία σε καθεμιά από τις 6 δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση των νέων γύρω από τη μεγάλη αυτή διοργάνωση και την προσέλκυσή τους για εμπλοκή στη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης. Η ανάληψη του EuroPride 2020 από τη Θεσσαλονίκη αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την LGBTI κοινότητα, αλλά και την ίδια την πόλη. Για να πετύχει το σκοπό της η μεγάλη αυτή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και να αφήσει μια ουσιαστική παρακαταθήκη στη νεολαία της πόλης πρέπει οι νέες και οι νέοι να συνδεθούν με αυτό το γεγονός και να αποτελέσουν μέρος του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του και όχι απλά να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ τις μέρες διεξαγωγής του.
Η δράση #UREuroPride αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία η συντονιστική ομάδα του Thessaloniki Pride να έρθει σε επαφή με τη νεολαία της πόλης, να παρουσιάσει τις ευκαιρίες και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης και να ακούσει γνώμες, επιθυμίες και ανάγκες της βάσης προσελκύοντας ταυτόχρονα νέα ταλέντα και συνεργασίες. Κάθε παρουσίαση θα διαρκεί 90-120 λεπτά και θα φιλοξενείται σε αίθουσες χωρητικότητας 30-100 ατόμων σε αναγνωρίσιμους χώρους εκδηλώσεων. Η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή με αναρτήσεις στον τύπο, στο διαδίκτυο και στις γειτονιές, ιδανικά με τη συνεργασία τοπικών φορέων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παρουσίαση της οργάνωσης και του θεσμού και θα ακολουθεί δομημένος διάλογος με ερωταπαντήσεις, συστάσεις και προσκλήσεις συμμετοχής, ενώ θα κλείνει με μπουφέ, ώστε να υπάρχει και ευκαιρία για προσωπική επικοινωνία. Οι 6 μέρες των παρουσιάσεων θα κατανεμηθούν σε ημερομηνίες την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2019. Επιδίωξη είναι τουλάχιστον 240 νέοι να γνωρίσουν το EuroPride 2020 παρακολουθώντας τη σχετική παρουσίαση και τουλάχιστον 50 από αυτούς να προσέλθουν ως εθελοντικό δυναμικό στη διοργάνωση του EuroPride 2020.

Ο κάθε ψηφοφόρος έχει δικαίωμα ψήφου μόνο μία (1) φορά ανά κατηγορία.